Gumové medvídky a různé želatinové bonbony milují děti i dospělí. Ty kupované jsou ale bohužel plné cukru, barviv a umělých látek. Naštěstí je ale můžete vyměnit za ty domácí, které vyrobíte raz dva!
Jak na to?
• 125 ml šťávy z pomeranče nebo citrónu, ale můžete použít i džus
• cca 660 ml ovoce
• 75 ml čisté práškové želatiny, použít i agar
• 1 lžíce medu nebo jiného alternativního sladidla (švestkový, javorový sirup nebo datlový sirup jsou výborné!)
Vymačkejte šťávu z pomeranče (cca125ml), přidejte nadrobno nakrájené ovoce a povařte na mírném ohni, dokud zcela nezměknou.
Sundejte z plotny, nechte mírně vychladnout, přidejte sladidlo a rozmixujeme dohladka.
Nechte 5–7 minut chladnout, pak přidejte želatinu a směs opět rozmixujte zcela dohladka.
Vzniklou směs nalijte do vhodné formy a dejte ztuhnout do lednice. A je to!
Jakmile vám medvídci ztuhnou, můžete vyrobit kyseláče a obalit je v kyselině citrnonové smíchané s cukrem. Docílíte tak té správné sladkokyselé chuti.
A jak vytvořit ty krásné barvičky? Použijete přírodní barviva jako je šťáva z červené řepy, sušený špenát a další