Čokoládu miluji.
Hořkou, mléčnou, bílou, s rozinkami či bez, oříškovou, s želé, ovocnou, s kousky karamelu … jakoukoliv! A řekla bych, že i kdykoli.
Dnes si proto jednu vyrobíme. Všechny suroviny naleznete na stránce ekokoza.cz, kde si můžete “namíchat” tu svou. Já jsem v postupu použila kombinaci hořké čokolády s kousky mandlí a malinovým práškem (který mimochodem chutná opravdu malinově!) a kombinace je to fajnová. Musíte to jednoduše ochutnat!
Připravenou čokoládu můžeme nalít do silikonových formiček nebo rovnou na obyčejný plech. Po ztuhnutí ji stačí jen nalámat na menší kousky a vypadá to velmi efektně. Jistě potěší každého čokomila.
Domácí čokoláda má nižší bod tání než klasická čokoláda kupovaná z obchodu. Skladujeme ji proto v chladničce. Obecně platí, že čím více použitého kakaového másla, tím dříve začne čokoláda tát. Pokud bychom tání chtěli trochu zabránit, stačí přidat kousek ztuženého tuku.
Na tomto eshopu naleznete i různé jiné postupy a suroviny pro výrobu domácích krémů, mýdel, pracího prášku, svíček, mýdel, či dokonce i tofu… pokud vás taková výroba zajímá, určitě nakoukněte.
- Sada na výrobu domácej čokolády
Anebo
- 150 gramů kakaa z nepražených bôbov
- 200 gramů kakaového masla
- 100 gramů hnědého třtinového cukru
- Plátky mandlí
- Forma na pralinky nebo obyčejný plech + papír na pečení
- Hrnec a miska na vodní lázeň
- Varečka
- Sítko na posypání
- Kuchyňská váha
Jako první si rozpustíme kakaové máslo ve vodní lázni. Následně si odvážíme kakaový prášek a třtinový cukr (moje váha sice ukazuje 0 g, ale to přehlédněme prosím).
Suroviny vložíme do mixéru, přilijeme rozpuštěné kakaové máslo a chvíli mixujeme nebo pořádně promícháme až dokud nevidíme, že cukr úplně roztál. Do směsi můžeme v tomto kroku přidat různé oříšky, sirupy, semínka, rozinky…
Tekutou čokoládu vylijeme do silikonových formiček nebo na plech vystlaný pečícím papírem.
Vrch ozdobíme plátky mandlí a posypeme malinovým práškem.
Čokoládu necháme ztuhnout na chladném místě nebo vložíme do chladničky/mrazničky. Po ztuhnutí vyklopíme z formiček nebo pokud jsme čokoládu lili na plech, nalámeme na nepravidelné menší kousky.
Nakonec můžeme ještě sem tam na ozdobu posypat malinovým práškem a máme to.
Chutná?
Soňa
Soničce děkujeme za skvělý návod plný nádherných fotek!
Ekokoza má ráda sušenky! Cookies nám pomáhají nabíźet správné produkty, fajn slevy a další skvělé služby. Stačí nám dát souhlas k jejich používání.