Krém na ruce a ideálně i tělo, co bohatě vyživí kůži, hydratuje, krásně voní a není vůbec mastný tak, aby namazané ruce mohly okamžitě vklouznout do rukavic nebo sáhnout po papíru. To byl náš (a váš :)) požadavek na zimní krém, který bude zároveň i krásným dárkem pod stromeček. Krémem na ruce potěšíte všechny, obzvlášť tímto výjimečným, andělským, po kardamomu a kubébovém vavřínu vonícím.
Protože víme, že obal, obzvlášť pokud to bude obal dárkový, je velmi podstatný, formulace a textura krému je taková, aby se dobře dávkoval ze všech možných dóz nebo tubiček – krém si bude výborně rozumět s tzv. airless lahvičkami či pumpovacími obaly, také je vhodný do vytlačovacích tubiček, ale při jemném zahuštění, které se naučíme v postupu. Bude výtečný i do klasických kelímků na krémy či dóz.
Hvězdami krému jsou záněty tlumící panenský bio konopný olej a hutné natur bambucké máslo, které pokožku vyživí, podpoří regeneraci a příjemně promastí. Hydrataci, pevnost a hojící schopnosti přinesou rostlinný glycerin, panthenol a sodium laktát. Podráždění zklidní a před dalším ochrání náš milovaný koloidní ovesný prášek, regenerující allantoin a vyhlazující Fucocert. Pro ještě vetší krémovost a zjemňující potěšení pleti přidáme ještě hydrolizovaný mléčný protein Hydromilk nebo rýžový protein. Krém z olejů, aloe vera hydrolátu a všech výše zmíněných surovin vytvoří emulgační vosk Olivem 1000 a bohatost dodá cetyl alkohol.
Zimní, něžnou, andělskou vůni navodí kosmetický olej Kardamon schovávající černý pepř, zázvor, skořici a muškátový květ, ke kterému jsme šoupli ještě kapičku jiskrného, zářivého a jemně citrusového vavřínu kubébového.
Co je na to potřeba?
Na 100 gramů
Vodní fáze – zahříváme
- 48,9 gramu destilované vody
- 20 gramů aloe vera hydrolátu
- 5 gramů sodium laktátu
- 5 gramů rostlinného glycerinu
- 3 gramy panthenolu
- 2 gramy ovesného prášku
Olejová fáze – zahříváme
- 5 gramů bio konopného oleje
- 4 gramy natur bambuckého másla
- 3 gramy emulgačního vosku Olivem 1000
- 1,5 gramu cetyl alkoholu
Studená fáze – zamícháme při chladnutí
- 1 gram hydrolyzovaného rýžového proteinu
- 0,6 gramu Fucocertu
- 0,5 gramu allantoinu
- 0,3 gramu konzervantu Leucidal
- 0,1 gramu vitamínu E
- 0,1 gramu vůní – doporučujeme Kardamon a Litsea Cubeba
(+ xanthanová nebo guar guma)
Jak na to?
Připravte si vodní lázeň – do většího hrnce nalijte asi 3 cm vody a nechte na plotýnce ohřívat.
Do jedné žáruvzdorné nádoby, ve které se vám bude posléze dobře používat tyčový mixér, si odvažte všechny suroviny z olejové fáze a vložte ji do připravené vodní lázně. Do druhé žáruvzdorné nádoby si odvažte všechny složky vodní fáze. Vyčkejte, až budou suroviny z olejové fáze skoro rozpuštěné (cca 10 minut) a poté do vodní lázně vedle olejové fáze vložte i druhou nádobu s vodní fází tak, aby se i ona zahřála a všechny složky obou směsí se rozpustily.
Jakmile bude vše v obou fázích tekuté, vyjměte obě nádoby z vodní lázně. Připravte si tyčový mixér. Do nádoby s olejovou fází nalijte vodní fázi a vše promíchejte kuchařskou stěrkou. Poté si na pomoc vezměte tyčový mixér a směs několikrát krátce promixujte, aby se vše dobře spojilo. Směs nechte asi 10 minut chladnout. Poté opět asi minutu mixujte. Nechte chladnout, mixujte a toto opakujte asi třikrát až čtyřikrát, dokud směs nebude skoro studená (to poznáte tak, že studený bude i obal).
Do zchladlé směsi, která by teď měla být krásně krémová a zhoustlá, přimíchejte všechny zbylé suroviny.
Pokud budete používat airless lahvičku nebo lahvičku s pumpičkou, textura bude akorátní. Pokud budete chtít krém hustší, aby šel pohodlně nabírat i prsty z kelímku nebo dózy, přidejte asi 0,5 gramu xantanové nebo guar gumy a dobře promíchejte.
Jakmile budete spokojení s konzistencí, přeneste krém do zvoleného obalu a užijte si ho!