Co bude potřeba?
- Mléko – kravské, kozí, ovčí – jaké máte k dispozici
- Sušené mléko nebo syrovátka
Jak na to?
Mléko zpasterujeme na 92-95°C a přidáme 2,5 sušeného mléka nebo syrovátky – u kravského mléka můžete přidání sušeného mléka vynechat, u kozího je přidání sušiny nutnost, jinak váš jogurt bude řídký.
Mléko zchladíme na 42-44,5°C a naočkujeme jogurtovou kulturou. Můžete si naočkované mléko nalít přímo do skleniček, uzavřít a nechat zrát cca 4-5 hodin při teplotě 42-45°C.
Dejte pozor, aby po celou dobu zrání neklesla teplota pod 42°C a nepřekročila 44,5°C.
To se dá udělat různě - elektrická trouba, nádoby s jogurtem "zastlat" do postele, v zimním období dát skleničky na radiátor…
Po ukončení zrání jogurt ihned zchlaďte na 6°C a v chladničce nechte 12 hodin uležet.
Dobrou chuť!