RECEPT NA DOMÁCÍ JOGURT
Co je na něj potřeba:
Mléko – kravské, kozí, ovčí – jaké máte k dispozici
Sušené mléko nebo syrovátka
Jak na to:
Mléko zpasterujeme na 92-95 stupňů a přidáme 2,5 sušeného mléka nebo syrovátky – u kravského mléka můžete přidání sušeného mléka vynechat, u kozího je přidání sušiny nutnost, jinak váš jogurt bude řídký.
Mléko zchladíme na 42-44,5 stupňů a naočkujeme jogurtovou kulturou. Můžete si naočkované mléko nalít přímo do skleniček, uzavřít a nechat zrát cca 4-5 hodin při teplotě 42-45 °C.
Dejte pozor, aby po celou dobu zrání neklesla teplota pod 42 a nepřekročila 44,5 stupňů.
To se dá se udělat různě: elektrická trouba, nádoby s jogurtem „zastlat“ do postele, v zimním období dát skleničky na radiátor…
Po ukončení zrání jogurt ihned zchlaďte na 6 stupňů a v chladničce nechte 12 hodin uležet.
Dobrou chuť!