Domácí jogurt

Domácí jogurt
Rádi byste si vyrobili domácí jogurt, ale bojíte se složitého procesu? Zbytečně! Vyrobit si jogurt doma není nic těžkého a nepotřebujete k tomu žádné velké vybavení. Více informací
Jednotlivé suroviny nakoupíte hned pod postupem
Popis

RECEPT NA DOMÁCÍ JOGURT

Co je na něj potřeba:

Mléko – kravské, kozí, ovčí – jaké máte k dispozici

Jogurtová kultura

Sušené mléko nebo syrovátka

Jak na to:

Mléko zpasterujeme na 92-95 stupňů a přidáme 2,5 sušeného mléka nebo syrovátky – u kravského mléka můžete přidání sušeného mléka vynechat, u kozího je přidání sušiny nutnost, jinak váš jogurt bude řídký.

Mléko zchladíme na 42-44,5 stupňů a naočkujeme jogurtovou kulturou. Můžete si naočkované mléko nalít přímo do skleniček, uzavřít a nechat zrát cca 4-5 hodin při teplotě 42-45 °C.

 

Dejte pozor, aby po celou dobu zrání neklesla teplota pod 42 a nepřekročila 44,5 stupňů.
To se dá se udělat různě: elektrická trouba, nádoby s jogurtem „zastlat“ do postele, v zimním období dát skleničky na radiátor…
Po ukončení zrání jogurt ihned zchlaďte na 6 stupňů a v chladničce nechte 12 hodin uležet.

Dobrou chuť!

Články
Na vašem soukromí nám záleží

Ekokoza má ráda sušenky! Cookies nám pomáhají nabíźet správné produkty, fajn slevy a další skvělé služby. Stačí nám dát souhlas k jejich používání.

Upravit moje volbyPovolit vše