Co bude potřeba?
- 1kg sójových bobů
- Nigary
- Plastová forma na výrobu tofu
Jak na to?
Boby nasypeme do větší mísy a zalijeme dostatkem vody, necháme do druhého dne stát.
Druhý den slijeme vodu a připravíme si cca 1,5 litru studené vody. Boby ve vodě rozmixujeme na hladkou kaši.
Do hrnce dáme vařit 5 litrů vody, až zavaří, rozmícháme v ní rozmixované boby a necháme vařit. Na povrchu se vám bude uvolňovat pěna, tu sbírejte. Cca po 10 minutách odstavte a nechte 10 minut odpočívat, poté znovu přiveďte k varu. Po zavaření odstavte a slijte přes plátno. Hmota - okara - je sójová drť vhodná např. do karbanátků. Vzniklé sójové mléko zahřejeme, ve 2 dcl vody rozpustíme 8 lžiček nigari a přidáme do mléka. Přidávejte po částech a vždy důkladně promíchejte, jak se vám začne mléko srážet, už nigari přidávat nemusíte.
Nechte 10 minut odpočinout a můžete posbírat vysráženou bílkovinu, případně přecedit přes plátýnko. Plátýnko je dobré důkladně zatížit a nechat tofu lisovat cca 1 hodinu, případně použijte formu. A domácí tofu je na světě!