Co bude potřeba?
- 30 gramů kakaa
- 20 gramů sušeného mléka
- 40 gramů kakaového másla
- Můžete přidat i sladidlo podle chuti, třeba trochu jakéhokoli sirupu
- Podle chuti a nálady zvolte i posypku navrch, skvělá je mořská sůl, malinový prášek, vanilkový pudr, chia semínka...
Jak na to?
Ve vodní lázni rozpusťte kakaové máslo (nevařit, jen rozpustit :)), do něj přidejte kakao a promíchejte. Pro zvýšení jemnější chuti můžete přidat sušené mléko či smetanu. Nakonec můžete přidat oříšky, ovoce, koření nebo jiné ingredience dle chuti.
Vhodné je celou čokoládovou hmotu vložit do mixéru a minutu mixovat, poté dejte nádobu do vodní lázně a míchejte do ochlazení. Složky se vám takto krásně spojí a čokoláda dostane krémovou konzistenci.
Nakonec můžete přidat oříšky, ovoce, koření nebo jiné ingredience dle chuti. Čokoládu nalijte do formiček a nechte ztuhnout v mrazáku – cca 15-20 min. Čokoládu je vhodné skladovat i po vyrobení v mrazáku, protože má nižší bod tání v porovnání s komerčně vyráběnou čokoládou. Obecně platí – čím více přírodního kakaového másla je použito na čokoládu (v poměru se ztuženým tukem), tím nižší bod tání čokoláda má. Nicméně o to je kvalitnější. A naopak – budete-li chtít zvýšit bod tání (tak, aby se čokoláda nerozpouštěla), obvykle je nutné do ní přidat kousek ztuženého tuku.
Zdroj: Organic.cz