Kakaové musíme nejprve rozpustit. Nejlepší je rozpouštět ho ve vodní lázni. Pokud jste ale netrpělivci jako já, dejte ho rozpouštět přímo. Tekuté kakaové máslo přemístěte do mixéru a přidejte k němu všechny ostatní suroviny, pak mixujte cca 30 sekund.
A teď je tady prostor pro experimenty! Zkuste nahradit cukr xylitolem, palmovým cukrem nebo javorovým sirupem. Tak můžete vytvořit desítku různých druhů čokolády. Každé sladidlo totiž čokoládu chuťově pozmění.
Do rozmixované čokolády také můžete přidat oříšky (rozemleté nebo celé), sušené ovoce (kousky rozinek, brusinek, sušených švestek, meruňek, fíků, datlí nebo třeba goji). Zkuste také chilli nebo třeba strouhaný kokos.
Čokoládu zvládnete vyrobit i bez mixéru, ale nebude tak jemná. V tom případě kakao důkladně vmíchejte do rozpuštěného másla.
Pak čokoládu nalijte do nerezové misky. Nerezovou misku s čokoládou přemístěte do větší mísy se studenou vodu nebo ledem. Čokoládu důkladně promíchávejte, stačí jen ručně, než teplota čokolády klesne na 32 °C. Čokoládu je důležité při chladnutí míchat, protože pak je krásně tuhá a krémová. Jakmile čokoláda zchladne na teplotu 32 °C, nalijte ji do připravených formiček a nechte ztuhnou.
A teď se opět můžete pořádně vyřádit! Použijte různé druhy formiček podle Vaší momentální inspirace, chuti a nálady.
Hotové čokoládky pak už jen vložte do vhodných pytlíčků. Ty očíslujte nebo odzdobte. Navěsit je můžete třeba na borovicovou větvičku!