Pro všechny
Rozhodně není od věci vyrobit si pár kusů od každého do zásoby. Nikdy nevíte, kdy vás přepadne touha potěšit pár lidí kolem sebe, třeba budete chtít obdarovat sousedy jako dík za hlídání psa nebo dát drobnost k svátku kolegyni v práci. Pro tyhle případy jsou jedlé dárky jako stvořené.
Pražené oříšky ve skořicovém karamelu (z jednoho pekáče)
Veganské a bezlepkové, co víc si přát?
Taky milujete tu sladkou vůni pražených ořechů, když se procházíte po trzích? Stejně to bude vonět i u vás doma, když se pustíte do výroby pražených ořechů. Potřebujete k tomu jen pár ingrediencí, 15 minut času a jeden jediný pekáček. Ano, opravdu žádná další mísa nebo milion jiných pomůcek, jen vše zamícháte, šoupnete to celé na čtvrt hodinky do trouby a hotovo!
Co bude potřeba?
- 3 hrnky oříšků podle chuti, my máme nejradši hrnek lískových jader, hrnek mandlí a hrnek vlašských ořechů
- 1 čajová lžička skořice
- 1 a půl lžíce kokosového oleje
- 2 lžíce javorového sirupu
- Půl lžičky himalájské soli
- 1 lžíce skořicového cukru (a trochu na posypání)
- 1 lžíce vanilkového cukru (a trochu na posypání)
- Špetka kajenského pepře (můžete vynechat, ale dodá ořechům šmrnc)
Jak na to?
Troubu předehřejte na 170°C.
Do pekáčku nebo na plech s pečicím papírem vsypte oříšky, nalijte na ně rozpuštěný kokosový olej, přidejte cukr, skořici, sůl, kajenský pepř a 1 lžíci javorového sirupu. Všechno hezky promíchejte tak, aby byly ořechy rovnoměrně obalené směsí.
Pečte necelou čtvrt hodinku (nebo dokud nebudou oříšky voňavé a zlatavé), v průběhu je několikrát promíchejte, aby se nespálily a byly krásně křupavé ze všech stran.
Až se vám budou líbit, vytáhněte je z trouby a hned je polijte zbývajícím javorovým sirupem, a posypejte troškou skořicového i vanilkového cukru, skořice a soli. Znovu dobře promíchejte.
Zkuste se ovládnout a nesníst je všechny ještě teplé. Než je přemístíte do skleniček nebo kornoutů, nechte je pořádně vychladnout, jinak nebudou křupat. Pokud něco zbylo, skleničku (kornout) s oříšky ozdobte, přidejte jmenovku a udělejte někomu radost.
Oříšky takhle vydrží minimálně 3 týdny (v lednici určitě déle). Samozřejmě můžete druhy oříšků nakombinovat i jinak nebo je vyměnit za různá semínka, slunečnicová, dýňová a tak dál.
A že nemáte rádi sladké? Zkuste třeba dokonalé kešu oříšky naslano. Smíchejte 2 hrnky kešu oříšků se 2 lžícemi olivového oleje, lžičkou himalájské soli a lžící oblíbeného koření.
Domácí (horká) čokoláda rozplývající se na jazyku
Veganská, bezlepková, bez rafinovaného cukru
Tahle čokoláda je dokonalost sama. Potřebujete na ni 4 základní ingredience, můžete ji doladit, jak se vám zlíbí, vyrobená je za chvilinku a vypadá nádherně. Pokud navíc chcete obdarovat někoho (nebo jste sami někdo), kdo se rád stravuje zdravě a eticky, s touhle čokoládou nešlápnete vedle. Je totiž nabitá antioxidanty, je bez rafinovaného cukru, bez zvířátek a bez lepku. Nečekejte tvrdou čokoládu, kterou běžně koupíte v obchodech, tahle čokoláda je podobná anglickému "fudge" a sama se rozplývá na jazyku, je to zkrátka láska na první kousnutí.
Pokud se do výroby pustíte, určitě použijte silikonovou formičku, usnadníte si tím práci, čokoláda z ní totiž doslova sama vyskočí a nebudete ji muset pracně vyklepávat. Pokud narychlo formičku neseženete (stejně ji ale pořiďte, zasloužíte si ji a bude se vám ještě určitě hodit), sáhněte po silikonových formičkách na muffiny nebo čokoládu jednoduše lžící "nakapejte" na pergamenový (nebo pečicí) papír. Čokoláda se možná trochu přilepí (obzvlášť na pečicím papíře), ale stejně byste neměli mít žádné velké problémy.
Na jednu várku si připravte (počet kousků závisí na druhu formičky)
- 120 gramů kakaového másla
- 70 gramů nepraženého nebo fair trade kakaa
- 125 ml jakéhokoli sirupu pokojové teploty (javorový nikdy nezklame)
- Špetku jemně mleté soli
- A jakoukoli ozdobu a posypku navrch, skvělá je mořská sůl, malinový prášek, vanilkový pudr, chia semínka nebo zkuste kakaové boby
Jak na to?
Pomalu (nejlépe ve vodní lázni) rozehřejte kakaové máslo.
Přidejte do něho všechny ostatní ingredience, kromě těch, co přijdou navrch, a důkladně promíchejte.
Nalijte směs do formiček (na pergamenový papír) a podle chuti, nálady a fantazie posypte vybranými pochoutkami.
Přemístěte čokoládu do mrazáku minimálně na půl hodiny (nebo dokud neztuhne) a pak si ji užijte.
Protože se domácí čokoláda roztéká mnohem rychleji než kupovaná, skladujte ji v lednici nebo mrazáku. Pokud se tedy rozhodnete čokoládky darovat, naskládejte je do pytlíčku nebo krabičky, ozdobte a nechte v lednici, dokud nebude potřeba vytáhnout.
TIP č. 1: Domácí horká čokoláda
Jestli jste si mysleli, že tahle čokoláda vás už nemůže víc dostat, pletli jste se. Nejen že si na ní můžete pochutnat v "obyčejné" formě, ale vykouzlíte z ní i výbornou horkou čokoládu. Jednoduše zahřejte (rostlinné) mléko, vhoďte do něj jeden (nebo dva) kousky a míchejte, dokud se vše nerozpustí. Slibuju, že tohle je ta nejkrémovější horká čokoláda na světě! Už rozpouštíte kakaové máslo, co?
TIP č. 2: Horká čokoláda na špejli
Jestli chcete tuhle dokonalost v podobě horké čokolády darovat, a ještě vyhrát cenu za nejoriginálnější pochoutku, věnujte čokoládu na špejli: do formiček s ne úplně zatuhnutou čokoládou jednoduše zapíchněte dřevěné dřívko na nanuk a dejte zmrazit. Pak zabalte do celofánu, ozdobte a přidejte cedulku s instrukcemi, třeba takhle: Domácí horká čokoláda – dej čokoládu na dřívku do zahřátého (rostlinného) mléka, míchej, dokud se nerozpustí a vychutnej si tu nejlepší horkou čokoládu!