Před nějakou dobou nám zákaznice Darinka psala s prosbou o návod na šumivé koule, co vypadají jako cupcaky, ty božské dortíky s nadýchaným krémem a zdobením navrchu.
Přiznávám se, měla jsem ze zadání velký respekt. Úkol jsem taky trochu převedla ku obrazu svému. Místo těsta, které původně měla tvořit šumivka, jsem použila základnu z mýdlové hmoty. Dávat na šumivku "mokrou" mýdlovou šlehačku mi totiž nepřipadalo úplně ideální. Jakákoli šumivka by totiž s vlhkem měla přijít do kontaktu co nejméně – aby nevyšuměla dřív, než se potká s vodou ve vaně. Dortík z mýdlové hmoty navíc dělá radost mnohem déle než šumivka, která je zkrátka na jedno použití, mydlit se s ním totiž budete několik týdnů!
TIP
Pokud by vaše srdce přesto toužilo po dortíku šumivkovém, rozhodně jej vyzkoušejte! Šlehačkový mýdlový krém by si mohl velmi dobře rozumět s Hedvábnými šumivkami ze Zimního lesa, které díky přidanému SCI budou šumět a tvořit tu nejbohatší sametovou pěnu, i kdyby jedlá soda s kyselinou citronovou, které se v klasických bombách do koupele starají právě o šumění, začaly reagovat dřív, než šumivka dopadne do horké koupele.
Zvládnou to začátečníci a s pomocí i děti!
Jakkoli složitě tihle voňaví krasavci vypadají, výroba je nečekaně jednoduchá a nesmírně zábavná! Z toho máme opravdu radost, protože si výrobu můžete užít i s dětmi, nebo ty starší nechat, ať to zkusí (skoro) samy.
Přivonět a jen se zakousnout… nebo radši ne?
Naše dortíky voní po skořici, kardamomu, vanilce a zázvoru – všechny tyhle vůně, a ještě mnohem víc, se snoubí ve vonném oleji Teplé koření, našem oblíbenci pro zimní měsíce. Protože jsem chtěla, aby dortíky vypadaly opravdu opravdově :) a vtipně sváděly k nakousnutí, barvu těsta jsem namíchala tak, aby působila skutečně – pomocí mica prášku s lahodným názvem Toffeelicious, který ve spojení s mléčně bílou mýdlovou hmotou vykouzlí dorůžova upečený vanilkový piškot. Nadýchaný krém zůstal šlehačkově bílý, ovoněný pomerančem, který si perfektně rozumí s vůní teplého zimního koření. Samozřejmostí je poprášení hotových dortíků skořicí, teda vlastně rozložitelným bronzovým bioglittrem, co mýdlové dobroty pozvedl k dokonalosti. Třešničkou na dortu v tomhle případě není třešnička, ale skořicová kůra a pár kousků hřebíčku.
Fantazii se meze nekladou!
Vaše dortíky rozhodně můžou hrát barvami veselejšími, vonět po čemkoli se vám zachce, krém může být borůvkový, čokoládový nebo třeba malinový, stejně jako těsto. Posypka se může třpytit nebo vás ve vaně třeba namasírovat – jojobové korálky nebo ricinové perly, co na tmavém dortíku vypadají jako cukrová posypka, budou k tomuhle účelu parádní. Stačí sáhnout po jiných esenciálních či vonných olejích, vyzkoušet různé mýdlové hmoty, přidat mica prášek do krému nebo třeba použít bylinky, pryskyřici nebo ovocné pudry. Možností a kombinací je ohromné množství a my se už teď těšíme, jaké "příchutě" se upečou (nebo spíš uvaří) ve vašich kuchyních!
Tak už pojďme na to!
Dort z mýdla
Začneme výrobou základny – dortíků z mýdlového "těsta". Počet vyrobených dortíků závisí na velikosti vašich formiček.
Co je na to potřeba?
Na přibližně 6 dortíků (v klasických formičkách na muffiny)
- 250 gramů mýdlové hmoty s bambuckým máslem
- 20 kapek vonného oleje Teplé koření
- Půl kávové lžičky mica prášku Toffeelicious
- Kapka základu na výrobu parfému nebo vysokoprocentního alkoholu
- Sprejovka s vysokoprocentním alkoholem/základem na výrobu parfému
Jak na to?
Připravte si silikonové formičky a lahvičku s rozprašovačem, do které nalijete trochu vysokoprocentního alkoholu (to není naprosto nutné, ale dortíky díky alkoholu budou hladší a bez bublinek).
Mýdlovou hmotu rozkrájejte na kostičky a v žáruvzdorné nádobě vložte do vodní lázně. Nechte pomalu rozpouštět a občas jemně promíchejte. Hmotu lze rozehřát i v mikrovlnné troubě, stačí dát nakrájené mýdlo do vhodné nádoby, přikrýt víčkem, a na menší výkon a po kratších intervalech nechat hmotu rozehřívat. Proces v mikrovlnce je rychlejší, nicméně je třeba hmotu dobře hlídat, aby se nezačala vařit.
Mezitím do malinké mističky nasypte mica prášek a k němu kápněte maličko alkoholu tak, abyste v něm mohli prášek rozmíchat a vytvořili si tak "tekutou" barvu. Tento krok je taky volitelný, nicméně zajistí, že mica mýdlovou hmotu obarví rovnoměrně. Pokud byste mica prášek sypali přímo do hmoty, mohly by se vytvořit "žmolky". Takhle je to zkrátka jistější. :)
Když je mýdlová hmota rozpuštěná, vyjměte ji z lázně nebo mikrovlnky, ovoňte, přilijte do ní připravenou barvu a zamíchejte. Pak svižně nalijte do formiček. Až bude nalito, povrch mýdla ještě přestříkněte alkoholem v rozprašovači. Z mýdélek se ztratí vzduchové bublinky a celá se krásně zatáhnou.
Mýdlo nechte tuhnout asi hodinu (v zimě u okna stačí asi 20 minut) a zatím se vrhneme na přípravu krému.
Nadýchaný mýdlový krém
Při výrobě mýdlového krému se nedržíme hmotnosti, ale pracujeme se lžícemi a hrnky. Hrnek v našem podání je odměrka o objemu asi 250ml.
Co je na to potřeba?
- ¾ hrnku pěnového koupelového másla
- ¼ hrnku (pár kostek) mýdlové hmoty
- 1 čajová lžička rostlinného glycerinu
- 1 polévková lžíce bramborového škrobu
- Asi 15 kapek pomerančové silice
- Volitelně mica prášky
- Glittry nebo jojobové či ricinové korálky na dekoraci
- Šlehač
- Cukrářský pytlík se zdobící špičkou
Jak na to?
Mějte připravené všechny pomůcky. Hlavně cukrářský pytlík se zdobící špičkou – krém docela rychle tuhne a hledat pytlík až po umíchání krému by se tady určitě nevyplatilo. Taky vyndejte vystydlá a tvrdá mýdélka z formy a připravte je k akci.
Do mísy, ve které se všechno bude dobře míchat, šoupněte pěnové koupelové máslo a glycerin. Pusťte se do šlehání na střední rychlost. Dále zašlehejte vůně, pokud chcete mica prášky, a škrob. Takto šlehejte ještě asi minutu. Tuhá hmota se před vašima očima bude měnit v nadýchaná mýdlová oblaka.
Ve vodní lázni nebo mikrovlnce rozpusťte mýdlovou hmotu (podle postupu výše). Pokud máte kuchyňský teploměr, vyzbrojte se jím (ale zvládnete to i bez něj).
Na vyšší rychlost teď nastartujte sebe a na nižší šlehač. :) Když má mýdlová hmota asi 60°C (pokud jste mikrovlnili, jednoduše chvilinku počkejte, hmota bude pravděpodobně horká), pomalu ale jistě ji začněte zašlehávat do připraveného nadýchaného krému. Když je všechno mýdlo v krému, šlehejte na nejvyšší rychlost asi dvě minuty – jako při šlehání šlehačky ze smetany. Pokud by se vám krém zdál moc řídký a nedržel by "tvar", přidejte škrob.
Když je našleháno, přeneste krém do cukrářského pytlíku a pak jím ozdobte připravená mýdélka stejným způsobem, jako byste zdobili dortíky jedlé.
Pak už vše jen dolaďte třpytkami, glittery, mica práškem nebo jinými ozdůbkami.
A dílo je hotovo!
Dortíky nechte asi dva dny zatuhnout, zejména budete-li je chtít balit do pytlíčků nebo dárkových krabiček. Při balení ale dbejte na to, že krém nikdy nebude úplně tvrdý – jednoduše se k nim chovejte tak jako ke cupcakům klasickým.
TIP
Pokud vám zbude krém, jednoduše ho šoupněte do dózy a při koupelích si jej užívejte jako pěnové koupelové máslo.
Těšíme se na vaše výtvory!