Recept na hrudkový sýr

Recept na hrudkový sýr
Máte rádi halušky s brynzou? Domácí halušky možná už vaříte, ale co si je takhle dát i s domácí brynzou? Jednodušší recept na výrobu správného hrudkového sýra je tu!Více informací
Jednotlivé suroviny nakoupíte hned pod postupem
Popis

HRUDKOVÝ SÝR

Potřebujeme:

Jak na to:

Mléko nejdříve zpasterujeme. Tedy zahřejme na 64 °C, odstavíme a necháme půl hodiny stát.

Po třiceti minutách hrnec s mlékem zchladíme na teplotu 35-37 °C a přidáme mezofilní kulturu.

Kulturu necháme prokysat cca 50 minut (minimálně však půl hodiny), poté přidáme chlorid vápenatý a syřidlo. Mléko by při sýření mělo mít mezi 28-33 °C. Přidáme tedy chlorid a syřidlo a řádně promícháme.

Ustálíme hladinu mléka a necháme sýřit. Doba sýření se liší dle množství syřidla, u měkkého sýru budeme chtít sýřit cca 40 minut. Tedy dávkujeme syřidlo chy-max (1ml na 10 litrů).

Sýříme tak dlouho, než se nám vytvoří lomová sýřenina. Poznáme to tak, že vpíchneme nuž do mléka a zlehka ho nadzdvihneme.  Vytvoří-li se tzv. pusinka, prostě zvládneme-li sýřeninu lehce nadzdvihnout, máme hotovo. Pokud ne, ještě počkáme.

Sýřeninu pokrájíme na mřížku (svisle i vodorovně, kostky o velikosti cca 1,5cm), necháme 8  minut odpočinout, pak krájíme dál až bude mít zrno velikost fazole, opět necháme osm  minut odpočinout a sýřeninu necháme klesnout ke dnu. Dál se sýr formuje stlačením zrna pod syrovátkou do hrudky. Tedy v hrnci pod syrovátkou formujeme hrudku sýřeniny, mačkáme ji jemně do koule cca 10-15 minut. Poté se hrouda sýřniny vyjme a dáme ji odkapat do plachetek nebo forem. Nutné je hrudku často otáčet.
Po odkapání ji uložíme na místo, kde zhruba tři dny prokysává a uzrává (teplota místnosti 18-20 st.). Během těchto tří dnů se musí hrudka často obracet a potírat solnou lázní, aby nepopraskala a aby se vytvořila kůra. Z tohoto druhu sýru se dá udělat i brynza.
Pokud vyzrálou hrudku rozemeleme, prosolíme (4-6 soli) a pomeleme, máme brynzu. Nezapomeňte brynzu skladovat při nízkých teplotách.

Články
Na vašem soukromí nám záleží

Ekokoza má ráda sušenky! Cookies nám pomáhají nabíźet správné produkty, fajn slevy a další skvělé služby. Stačí nám dát souhlas k jejich používání.

Upravit moje volbyPovolit vše