Recept na měkký sýr

120 min
Pro pokročilé
Recept na měkký sýr
Milujete měkký sýr? S naším návodem si ho hravě zvládnete vyrobit i doma!Více informací
Suroviny pro tento receptSyřidlo mikrobiálníChlorid vápenatýMezofilní kultura CHN11
Jednotlivé suroviny nakoupíte hned pod postupem
Popis

Co bude potřeba?

- Syřidlo mikrobiální

- Chlorid vápenatý

- Mezofilní kultura CHN11

- Mléko – kravské, kozí, ovčí – jaké máte k dispozici

Jak na výrobu měkkého sýru?

Mléko nejdříve zpasterujeme. Tedy zahřejme na 64°C, odstavíme a necháme půl hodiny stát.

Po 30 minutách hrnec s mlékem zchladíme na teplotu 35-37°C a přidáme mezofilní kulturu.

Kulturu necháme prokysat cca 50 minut (minimálně však půl hodiny), poté přidáme chlorid vápenatý a syřidlo. Mléko by při sýření mělo mít mezi 28-33°C. Přidáme tedy chlorid a syřidlo, a řádně promícháme.

Ustálíme hladinu mléka a necháme sýřit. Doba sýření se liší dle množství syřidla, u měkkého sýru budeme chtít sýřit cca 50 minut. Tedy dávkujeme syřidlo chy-max (1 ml na 15 litrů).

Sýříme tak dlouho, než se nám vytvoří lomová sýřenina. Poznáme to tak, že vpíchneme nůž do mléka a zlehka ho nadzdvihneme.  Vytvoří-li se tzv. pusinka, prostě zvládneme-li sýřeninu lehce nadzdvihnout, máme hotovo. Pokud ne, ještě počkáme.

Pokud je sýřenina pevná, nakrájíme ji svisle i vodorovně na mřížku o velikosti cca 1,5cm, necháme sýřinu chvilku zatáhnout, tedy odpočinout cca 10 minut.

Teď vezmeme formičku a opatrně do ní nabíráme sýřeninu, syrovátka nám protíká ven a uvnitř zůstává  sýrové zrno.

Naplněné formičky dáme na teplé místo, třeba zpět do toho vyhřátého hrnce, teplota by měla být cca 28°C alespoň prvních několik hodin.

Sýr ve formě otáčíme (sýr vyklopíme na ruku a vložíme zpět do formy) alespoň 4x po dobu, kdy bude prokysávat - cca 18 hodin.

Po této době sýr z formičky vyklopíme a vložíme do solné lázně, kde sýr solíme (cca 25 dkg sýru solíme 30 minut).  Příprava solné lázně – smíchejte studenou vodu cca 16°C a přidejte 20% soli.

Po nasolení sýr necháme okapat a poté uskladníme.

Suroviny
Syřidlo mikrobiální
Mezofilní kultura CHN11
Články
Na vašem soukromí nám záleží

Ekokoza má ráda sušenky! Cookies nám pomáhají nabíźet správné produkty, fajn slevy a další skvělé služby. Stačí nám dát souhlas k jejich používání.

Upravit moje volbyPovolit vše