Výroba indického sýra panýr

90 min
Pro pokročilé
Výroba indického sýra panýr
Láká vás výroba sýra, ale nechce se vám pouštět do složitějších receptů? Zkuste panýr - sýr, pro jehož výrobu nepotřebujete syřidlo, ani mléčnou kulturu.Více informací
Suroviny pro tento receptKyselina citrónová
Jednotlivé suroviny nakoupíte hned pod postupem
Popis

Panýr je tradiční indický sýr, které má v tamní kuchyni nenahraditelné místo

Co bude potřeba?

- 1 litr mléka

- Půl lžičky kyseliny citrónové (nebo 4 lžičky citrónové šťávy)

- 2 lžíce vody

Kyselinu citrónovou rozpustíme v trošce vody. Mléko přivedeme k varu a rozpuštěnou kyselinu citrónovou do něho vmícháme. Jakmile se začne oddělovat bílý tvaroh od žluté syrovátky, odstavíme a 6 minut ji necháme zakrytou. Pak přecedíme mléko přes plátno, syrovátka odteče a v plátýnku nám zůstane sýr, plátno nahoře uvážeme a necháme na vhodném místě odkapat. Po vylisování se sýr může vložit zpět do syrovátky, kterou osolíme. Sýr v této slané syrovátce vydrží cca 14 dní.

Suroviny
Kyselina citrónová
Články
Na vašem soukromí nám záleží

Ekokoza má ráda sušenky! Cookies nám pomáhají nabíźet správné produkty, fajn slevy a další skvělé služby. Stačí nám dát souhlas k jejich používání.

Upravit moje volbyPovolit vše