Panýr je tradiční indický sýr, které má v tamní kuchyni nenahraditelné místo.
Jak na výrobu indického sýra panýr
1 litr mléka
půl lžičky kyseliny citronové (nebo 4 lžičky citronové šťávy)
2 lžíce vody
Kyselinu citronovou rozpustíme v trošce vody. Mléko přivedeme k varu a rozpuštěnou kys citronovou do něho vmícháme. Jakmile se začne oddělovat bílý tvaroh od žluté syrovátky, odstavíme a 6 minut ji necháme zakrytou. Pak přecedíme mléko přes plátno, syrovátka odteče a v plátýnku nám zůstane sýr, plátno nahoře uvážeme a necháme na vhodném místě odkapat. Po vylisování se sýr může vložit zpět do syrovátky, kterou osolíme. Sýr v této slané syrovátce vydrží cca 14 dní.