Ať už svátek zamilovaných prožíváte či ne, oslavte s námi únor, ke kterému laskavost, láskyplnost a péče o sebe a druhé zkrátka patří. Třeba voňavou a nesmírně zábavnou výrobou barevných šumivek, které koupel promění v návštěvu luxusních lázní. Voní po květinách a vodu zanechávají růžovo-vínovou. Díky přidanému sušenému jogurtovému prášku a mandlovému máslu vůbec nevysušují, naopak, voda ve vaně pokožku hladí a zjemní. A proplouvající plátky růže po rozpuštění šumivky? Zamilujete se!
Proč to tam je?
Koupelové šumivé bomby jsou tvořené jedlou sodou a kyselinou citrónovou, které spolu ve vodě zreagují, a tím vytvoří onen žádoucí šumivý efekt a napěnění. K tomuhle suchému základu jsme se teď naučili přidávat ještě kypřicí prášek s vinným kamenem – vinný kámen totiž učiní šumivky tvrdé a velmi usnadní jejich formování.
Aby to všechno drželo pohromadě, je třeba suchou směs "namočit" – o to se postará rozpuštěné delikátní mandlové máslo a solubilizér Polysrobate 80, který kromě spojení suchých ingrediencí zajistí také rovnoměrné rozptýlení vůně a másla ve vodě, a tím tedy i bohatost vaší koupele. Pokud by se Polysorbate nepoužil, tuky by zůstaly na povrchu a vytvořily jeden velký mastný flek.
Pro rozmazlení se do směsi šoupneme zjemňující jogurtový prášek a pro potěšení oka růžové plátky. Epsomskou sůl, která se do šumivek používá nejčastěji, jsme tentokrát tematicky nahradili růžovou solí himalájskou.
Zamilované šumivky nešlo vyrobit jiné, než sytě růžové a jemně vínové barvy – k tomu poslouží mica prášek – vaše šumivky ale samozřejmě mohou hrát barvami jinými. No a vůně? Nádherná, čistá, květinová, co v sobě snoubí jasmín, orchidej a růži. Navíc tahle vůně neobsahuje žádné alergeny. Věřte nám, v tom chcete být naložení. :)
Zlom ve tvorbě šumivek!
Možná si pamatujete, že ve dřívějších návodech na výrobu šumivek jsme používali vodu a vysokoprocentní alkohol v rozprašovači a při míchání spěchali, aby spolu jedlá soda s kyselinou nezačali reagovat dřív, než budou šumivky uplácané.
Tomu je konec!
Objevili jsme totiž jednoduchý a naprosto skvělý způsob, jak si míchání šumivek užít v klidu a v radosti. Je to snadné a velmi chytré.
Stačí suchou část rozdělit na dvě a kyselinu citrónovou s vinným k octem přidat ke směsi z jedlé sody a všech ostatních sypkých surovin až po smíchání s tuky a vodou. Nejprve se tedy vytvoří "těsto" z části suchých a mokrých ingrediencí, které se dokonale promísí a připraví beze spěchu. A teprve pak přidáme kyselinu citrónovou, která reagovat nezačne, protože mokré věci už jsou navázány na první část těch suchých. Díky tomu se může pracovat v klidu, bez rozprašovačů a bez alkoholu. Je to boží!
Co je na to potřeba?
Suchá směs č. 1
- 416 gramů jedlé sody
- 40 gramů himalájské soli
- 28 gramů jogurtového prášku
- 4 gramy mica prášku (my použili odstín Sangria a Fiery Fusion)
Mokrá směs
- 32 gramů mandlového másla
- 16 gramů Polysorbatu 80
- 6 gramů kosmetické kompozice jasmín + růže + orchidej (antialergic)
- 4 gramy růžové vody
Suchá směs č. 2
- 208 gramů kyseliny citrónové
- 50 gramů kypřícího prášku s vinným kamenem
- Sušené růžové plátky
Jak na to?
Připravte si vodní lázeň a v ní v žáruvzodrné mističce nechte rozehřát mandlové máslo s Polysorbatem 80.
Mezitím v jedné velké míse dobře smíchejte jedlou sodu s himalájskou solí, jogurtovým práškem, mica prášky a růžovými plátky.
Ve druhé míse smíchejte kyselinu citrónovou s vinným kamenem.
Až bude máslo s Polysorbatem tekuté, sejměte mističku z plotýnky a nechte chvíli vychladnout. Poté do másla s Polysorbatem přidejte předem odváženou kosmetickou vůni a růžovou vodu.
Ruce oblékněte do rukavic. Do velké mísy s jedlou sodou nalijte rozpuštěné tuky s vůní a vodou, promíchejte nejprve stěrkou a poté, jako byste dělali drobenku, začněte rukou směs promíchávat a třít, dokud vše nebude "mokré" a jednotné.
Teprve když je vše ve velké míse dobře promícháno, přisypejte směs kyseliny citrónové s vinným octem. Ještě jednou zanořte ruce do svého drobenkového těsta a vše důkladně spojte. Že je dobře promícháno poznáte tak, že vše bude mít stejnou barvu a po zmáčknutí bude směs držet tvar.
A teď je čas na tvarování šumivek! S těstem se pracuje velmi dobře a díky máslu a výše uvedenému postupu šumivky nádherně drží tvar. Formy lze použít speciální šumivkové, pomoct si skvělými kleštěmi na šumivky nebo improvizovat a vyhrát si s čímkoli jiným – my jsme použili odměrky a šumivky vypadají nádherně. Pamatujte na to, že je zásadní šumivky silně a co nejpevněji umačkat, to platí pro všechny formy. Čím víc směs zmáčknete, tím tvrdší výsledná šumivka bude.
Chcete-li růže nebo třpytky na povrchu, do formičky jednoduše nejprve nasypejte vybranou dekoraci a teprve potom šumivkovou směs.
Když jsou všechny šumivky hotové, nechte je přes noc uschnout na suchém a teplém místě (třeba na stole u topení) a poté je skladujte ve vzduchotěsném obalu. S použitím moc neotálejte – čerstvé šumivky voní a šumí nejlépe.
Veselé a šumivé koupání!
Chci to vyrobit, ale nemám všechny suroviny!
Místo kypřícího prášku s vinným kamenem můžete použít více jedlé sody nebo bmraborový škrob. Vinný kámen se ale postará o tvrdost šumivek a ulehčí jejich výrobu.
Místo mandlového másla můžete použít jiné měkké máslo.
Výběr vůně záleží na vašem nosu, ale uvedenou vůni opravdu doporučujeme vyzkoušet.
Mica prášky a růžové plátky zvolte podle toho, jaký vzhled šumivek vytváříte.