Ten ze supermarketu nás nudí, vyrobíme si ho doma sami!
Proč domácí?
Domácí adventní kalendář má velkou kupu výhod! Stačí jeho pouhé srovnání s kupovaným adventním kalendářem a hned si budeme chtít raději vyrobit svůj vlastní, originální adventní kalendář, do kterého vložíme kromě zdravých surovin také kousíček vlastního srdce. Oproti tomu jsou kupované adventní kalendáře většinou bez duše a bez nápadu, a pokud už si nepřiplatíme několik stokorun navíc, nedočkáme se v nich ani kvalitní čokolády. Malé čokoládové čtverečky bývají často z nekvalitní čokolády, a aby vůbec nějak chutnala, obsahují spousty rafinovaného cukru. Svůj adventní kalendář si můžeme doladit přesně podle gusta, a navíc si při jeho výrobě psychicky odpočineme a naladíme se na stanici vánoční pohody. Pokud budeme adventní kalendář vyrábět třeba pro své děti či milé, opředeme ho také hřejivou energií lásky.
Fantazii se meze nekladou
Můžete se u nás inspirovat, jak takový kalendář dát do kupy, ale ve chvíli, kdy se pustíte do tvoření a jeho výroby, fantazie určitě zaklepe na vrátka a vy můžete svůj adventní kalendář libovolně nakombinovat.
Co do něj?
Pokud člověk, kterému kalendář chcete vyrobit, není zrovna milovník sladkého, popřípadě sladké nemůže, nic se neděje. Adventní kalendář se dá přece naplnit čímkoliv, ať už jsou to různé druhy oříšků, nebo věci, které vlastně vůbec jedlé nejsou! Fotografie, obrázky, kamínky, peříčka, sklíčka ohlazená vodou, bižuterie, malé hračky, dřevěné figurky... Nebo třeba krátké dopisy či příběhy ze života, patříte-li mezi pisálky. Záleží jen na tom, co má vámi obdarovávaný člověk rád.
Nápady
Adventní kalendář může sloužit jako krásná a nápaditá vánoční výzdoba, proto není od věci vyrobit ho tak, abychom si ho mohli zavěsit třeba na zeď či do prostoru. Milovníci přírody určitě ocení pěknou, suchou a dostatečně dlouhou větev, kterou si pomocí lněného provázku či tenkého lanka můžeme zavěsit na zeď. Obsah adventního kalendáře pak jednotlivě rozdělíme do čtyřiadvaceti sáčků ozdobených třeba malou šištičkou a snítkou nějakého jehličnanu, a zavěsíme je na lněných provázcích na větev.
Ale teď už se podíváme na recepty na zdravé mňamky, které jsou tak vynikající, že je ocení stejnou mírou děti jako dospělí!
Nepečené sušenky v čokoládovém kabátku
Tyhle nepečené dobrůtky budete mít hotové během půl hodinky a ingredience postačí zhruba na 24 kousků, proto pokud jste velcí mlsouni a těžko odoláváte sladkému pokušení, doporučujeme zdvojnásobit dávku, aby se nestalo, že budete mít všechny sušenky snědené už 1. prosince.
Co je na to potřeba?
- 1 hrníček přírodního třtinového cukru
- 1 hrníček pomletých ovesných vloček
- 6 polévkových lžic změklého (rostlinného) másla nebo kokosového tuku
- 1 a 1/2 hrníčku burákového másla (nejlepší je samozřejmě domácí, neváhejte a zkuste vlastní výrobu!), smooth nebo crunchy, záleží na vás!
- 1 hrníček strouhaného kokosu
Na polevu
- 1 a 1/4 hrníčku čokoládových lupínků či nasekané čokolády (například domácí, kuk: Domácí hořká čokoláda)
- 2 polévkové lžíce kokosového oleje
- Libovolné zdobení
Jak na to?
Do velké mísy dáme cukr, máslo, burákové máslo a strouhaný kokos, a vše řádně rozmixujeme. Mixujeme určitě tak dvě až tři minuty, dokud není těsto krásně jemné. Vysteleme pekáč, popřípadě nějaký tácek pečicím papírem a z těsta tvoříme malé kuličky, které potom pokládáme na papír. Když je všechno těsto spotřebované, dáme tác s kuličkami do ledničky. Zatímco se nám sušenky chladí v ledničce, rozpustíme ve skleněné míse ponořené v kastrůlku s vroucí vodou kokosový olej s nasekanou čokoládou a pomalu mícháme, dokud nevznikne voňavá čokoládová poleva. Vyndáme z lednice kuličky, které už se pravděpodobně třesou zimou a nemůžou se dočkat horké čokoládové lázně. Tu jim poskytneme za pomoci párátka, opatrně kuličku vždy nabodneme na párátko a celou ji omočíme v čokoládě. Další možností je nořit kuličky do čokolázně za pomoci čajové lžičky, ale to je alternativa, u které pravděpodobně vznikne více čokonepořádku a kapiček na kuchyňské lince. Nakonec můžeme kuličky libovolně dozdobit - jejich vršky posypeme například nějakou zábavně barevnou kombinací ingrediencí typu strouhaný kokos, plátky mandlí, sekané kakaové boby, včelí pyl či poprášíme jahodovým, banánovým nebo vanilkovým pudrem. Zajímavě rozezní naše chuťové buňky i pár zrníček mořské soli. Když jsou kuličky dozdobené a krásně vyparáděné, uložíme je na hodinku nebo dvě do ledničky, aby nám krásně ztuhly.
Vyšperkované datlové karamelky v čokoládě
Karamelky má rád snad každý, ale datlové karamelky, to je učiněný poklad pro milovníky zdravého mlsání! Voňavý, krásně vláčný datlový karamel v křupavé čokoládě... Další dobrůtka, která nás bude pokoušet k tomu, abychom zfutrovali celý adventní kalendář naráz! Ingredience však postačí zase tak na 24 karamelek, takže rozhodnutí, jestli zdvojnásobíte porce nebo svou sebekontrolu, je jen na vás.
Co je na to potřeba?
- 2 a 1/2 hrníčku vypeckovaných datlí (nakrájených)
- 2 polévkové lžíce kokosového oleje
- 1 čajová lžička čistého vanilkového extraktu (můžete si vyrobit i domácí, kuk: Domácí extrakty)
- 1/4 až 1/2 čajové lžičky mořské soli
Na polevu
- 1 hrníček sekané čokolády
- 1 až 2 polévkové lžíce kokosového oleje
- Ingredience na "vyšperkování" karamelek
Jak na to?
Dáme nakrájené datle, kokosový olej, vanilkový extrakt a mořskou sůl do kuchyňského mixéru, a mixujeme minimálně dvě minuty nebo dokud nevznikne hladká hmota. Mezi dvěma listy pečicího papíru rozválíme na kuchyňské lince či válu vzniklé těsto, pokud se těsto hodně lepí, vložíme ho na chvíli do lednice. Pak ho můžeme buď rozkrájet na 24 malých kostiček či obdélníčků, nebo můžeme použít i vykrajovátka. Karamelky naskládáme na nějaký tácek či pekáček vyložený pečicím papírem a na čtvrt hodinky je vložíme do mrazáku, aby nám hezky ztuhly. Mezitím si připravíme čokoládovou polevu, použijeme stejný způsob její přípravy jako v předchozím receptu, a ztuhlé karamelky v ní hezky omočíme. Na závěr si karamelky hezky vyšperkujeme! Každá může být individuální, aby se každý den objevila v pytlíčku adventního kalendáře trochu jiná karamelka. Můžeme použít různé sekané oříšky, hezky vypadají třeba zelené pistácie. Zelenou barvu získáme i poprášením karamelek sladkovodní řasou spirulinou či trochu světlejší moringou, práškem vyrobeným ze sušených listů tohoto stromu. Žlutou barvu nám dodá včelí pyl, využít můžeme i různé pudry - třeba výše zmíněný vanilkový, jahodový či banánový. Oranžové až červené barvy zase dosáhneme pomocí nakrájených plodů kustovnice čínské, goji. A barvu tematicky bílou jako čerstvě napadlý sníh nám dodá samozřejmě voňavý kokos.
Čokoládovo-oříškové lanýže
Lanýže, to je luxusní dobrůtka, kterou si jen tak někdo dovolit nemůže. Ovšem čokoládové lanýže, to je luxus, který je dostupný takřka každému, a tahle veganská varianta o tom rozhodně svědčí. Příprava zabere opět slabou půlhodinku, ovšem výsledek stojí za to. Ingredience postačí přibližně na 30 lanýžů.
Co je na to potřeba?
- 2 hrníčky vlašských ořechů
- 2 hrníčky kešu ořechů (popř. lískových ořechů nebo mandlí)
- 20 vypeckovaných datlí (sušené datle předtím ještě namočíme na 10 minut do vody a pak je dáme okapat)
- 2 polévkové lžíce kakaa (+ trochu navíc na obalení)
- 1 čajová lžička skořice
Na polevu
- 2 a 1/2 hrníčku sekané čokolády
- 2 lžíce kokosového oleje
Jak na to?
Oba hrníčky libovolně zvolených ořechů v kuchyňském mixéru rozmixujeme do konzistence oříškové mouky a smícháme. Stejnou akci opakujeme i s datlemi, ideální je, jsou-li rozsekané na drobounké kousíčky, ne úplně najemno. Smícháme je s oříškovou moukou a rozdělíme na dvě poloviny. K jedné polovině přidáme 2 polévkové lžíce kakaa a mixujeme dál, přitom postupně přisypáváme zbylé ořechy a sledujeme pozorně konzistenci, chceme dosáhnout takové hmoty, kterou je možno formovat do malých kuliček. Je tedy možné, že nevyužijeme všechny ořechy, zbylou ořechovou mouku můžeme pak popřípadě použít na dozdobení. Když těsto odpovídá požadované konzistenci, můžeme začít formovat lanýže. Na jeden lanýž nabereme vždy přibližně 1 polévkovou lžíci hmoty. Kuličky pokládáme na tácek na pečicí papír a dáme zchladnout do ledničky. Mezitím si stejným způsobem jako u předchozích receptů připravíme z čokolády a kokosového oleje polevu, a zchladlé lanýže do polevy namáčíme. Když čokoláda na lanýžích malinko ztuhne, posypeme lanýže kakaem nebo je v něm opatrně obalíme.
TIP NA ZÁVĚR
Všechny dobrůtky skladujte v ledničce, případně v mrazáku, a do pytlíčků je vložte třeba až těsně před rozbalením.
Není to pořád to pravé ořechové?
Jestliže žádný z výše uvedených receptů nebyl u vás vyloženě trefou do černého, Ekokoza má v záloze ještě další nápady! Pravé ořechové přichází s ořechy! Co takhle nadávkovat do pytlíčků vynikající pražené oříšky ve skořicovém karamelu? Další skvělou a zdraví prospěšnou variantou jsou také mňamózní, vitamíny nabité kurkumové želé bonbony, které podpoří vaši obranyschopnost a výrazně sníží šanci, že budete na Štědrý den troubit do kapesníku. A obzvlášť malí mlsouni ocení měkoučké pěnové bonbony, tzv. maršmelouny. A pokud jste minimalisté a oceníte spíše jednodušší variantu, můžete si doma vyrobit úplně klasické adventní čokoládky, ovšem tyto budou na rozdíl od kupovaných mnohem lepší, ať už chuťově, či obsahově!
Tak jak si adventní kalendář nakombinujete vy?
Nezapomeňte nás sledovat na našich sociálních sítích, Facebooku a Instagramu, ať vám neutečou naše další návody a tipy. A prozkoumejte i náš nový ekokozí receptář!