Asi by se hodilo říct, že rostlinná mléka vlastně mlékem vůbec nejsou. Tyhle výtečné nápoje připravené (většinou) z vody a oříšků, luštěnin nebo obilovin jsou ale báječnou alternativou k živočišnému mléku, a proto si vysloužily označení rostlinná mléka.
Rostlinné mléko je nenahraditelnou složkou jídelníčku osob, které trpí intolerancí laktózy či alergií na laktózu, a také všech lidí, kteří se vyhýbají živočišným produktům. Bude vám ale určitě moc chutnat, i pokud nepatříte ani do jedné z těchto skupin.
Oříšková, obilná nebo luštěninová mléka jsou totiž nesmírně lahodnou záležitostí. Hodí se skvěle na vaření i pečení, dodají novou, zajímavou chuť kávě, připravíte z nich výtečné snídaňové kaše, zalijete s nimi cereálie a výborné jsou jen tak do sklenice, třeba se sušenkou. My sami po rostlinném mléce saháme čím dál častěji a raději.
Domácí je domácí
A proč si rostlinné mléko doma vyrábět, když si můžete jednoduše skočit do obchodu a koupit si jej tam? Protože s domácím rostlinným mlékem ušetříte, a to hodně. Sami navíc ovlivníte jeho složení, chuť, sladkost i konzistenci. A hlavně, čerstvé přece vždycky chutná lépe než kupované. Také si doma můžete namíchat kombinace oříšků, obilovin, luštěnin a různých sladidel nebo jiných ochucovadel tak, aby vám v mléce nic nechybělo, nebo naopak nepřebývalo. Co třeba takové čokoládovo-kokosové, mandlové s vanilkou, rozinkovo-sójové?
Možností je tady nekonečně mnoho, tak se do toho jdeme pustit!
Domácí kokosové mléko
Nejlepší pro mlékové začátečníky! Je krémové, voňavé, hotové za 10 minut a vyrobené jen ze 2 ingrediencí. Kokosové mléko je výtečné s cereáliemi nebo granolou, do moringového latté nebo do různých pečených dobrot.
Co je na to potřeba?
- 2 hrnky (asi 160g) kvalitního strouhaného kokosu
- 3-4 hrnky (720-960ml) filtrované vody (pokud chcete mléko hustší, vody použijte méně!)
- Špetka himalájské soli
Jak na to?
Připravte si mixér (ruční nebo stolní), do nádoby nasypejte kokos a zalijte jej 3 hrnky vody (720ml). Já ráda kokos (a ořechy obecně) předem namáčím. Kokos zalívám vodou převařenou a nechávám hodinku odstát. Není to ale potřeba, pokud nemáte čas, pusťte se do výroby rovnou. Přidejte ke kokosu špetku soli a začněte mixovat. Mixujte asi 2 minuty (dokud z kokosu nebudou opravdu malinké kousíčky).
Směs přelijte do velké mísy zakryté plátnem (nebo čistým tričkem, ano i to jde :)) a propasírujte nebo přeceďte pomocí jemného cedníku. Zkuste, jestli vám vyhovuje hustota, a případně dořeďte zbytkem vody. A rozmixovanou dužninu rozhodně nevyhazujte! Bude se vám skvěle hodit na přípravu smoothie, výrobu čokolády nebo müsli a čokoládových energy tyčinek.
Přecezené mléko nalijte do vhodné nádobky a šoupněte do lednice. Tam vydrží asi 5 dní (někdy mnohem déle). Na mléku si pochutnáte jak za studena, tak za tepla, před použitím ho ale vždy dobře protřepejte (nejsou v něm žádné konzervanty, takže se složky mohou oddělovat).
A jestli je podle vás obyčejné kokosové mléko trochu nuda, vylepšete si ho!
Chcete ho slaďoučké? Do mixéru s kokosem přihoďte několik předem namočených jumbo rozinek nebo lžíci javorového sirupu.
Jestli toužíte po čoko-koko mléku, přidejte asi 2 lžíce nepraženého nebo fair trade kakaa.
Pokud máte rádi mléko vanilkové, dochuťte jej asi 1 lžičkou vanilkového extraktu.
A (nejen) dětem uděláte největší radost s mlékem barevným! Jak na něj? Jednoduše do něj přimíchejte některý z ovocných prášků, třeba jahodový, malinový nebo mango. Zelenou barvu vykouzlíte pomocí moringy nebo spiruliny.
Nejkrémovější čokoládové mandlové mléko
Tohle mléko je prostě lahůdka. Skvěle zažene chuť na něco sladkého, když do něj přidáte led (a kapku něčeho ostřejšího), vykouzlíte z něj parádní letní čokoládový koktejl, a děti ho zase milují teplé před spaním.
veganské, bez lepku
Co je na to potřeba?
- 1 a půl hrnku (asi 200g) mandlí
- 1 až 4 hrnky filtrované vody
- 1 hrnek nepraženého nebo fair trade kakaa (můžete použít i čokoládu)
- 3 lžíce datlového sirupu
- Špetka himalájské soli
Jak na to?
Mandle přelijte vařící vodou tak, aby byly zcela ponořené. Nechte alespoň hodinu odpočívat. Pak vodu slijte, mandličky propláchněte čistou vodou, vložte do mixéru, přidejte špetku soli a zalijte požadovaným množstvím filtrované vody. Pár minut mixujte, a poté směs přelijte do velké mísy zakryté plátnem (čistým tričkem) nebo přeceďte pomocí jemného cedníku. Zkuste, jestli vám vyhovuje hustota a případně dořeďte vodou. Zbytky mandliček určitě nevyhazujte, upečte si s nimi třeba muffinky, skvěle nahradí část mouky.
V jiné míse si prošlehejte datlový sirup s kakaem nebo si rozpusťte asi 100 gramů domácí či kvalitní hořké čokolády. Pak do sirupu s kakaem (rozpuštěné čokolády) přidejte asi třetinu vyrobeného mléka a dobře promíchejte. Tuhle čokoládovou "omáčku" přilijte ke zbytku mléka a dobře promíchejte. Ochutnejte a podle libosti dolaďte, přidejte více kakaa, vanilku, sůl nebo sladidlo.
V lednici mléko vydrží několik dní, před použitím jej vždy dobře promíchejte
Domácí vanilkové sójové mléko
Sójové mléko je můj favorit. Jeho výroba je sice trošičku složitější, než jak je tomu u oříškových mlék, zato je ale sójové mléko mnohonásobně levnější, plné rostlinných bílkovin, a hlavně je mooooc dobré. Také je neskutečně univerzální, pokud nepřidáte vanilku a sladidlo, uvaříte z něj výborné omáčky a jiná slaná jídla.
veganské, bez lepku
Co je na to potřeba?
- 1 hrnek (80g) bio sójových bobů
- 4 hrnky (1 litr) vody
- Semínka z vanilkového lusku (nemusí být)
- Asi 10 předem namočených jumbo rozinek, 5 datlí nebo 2 lžíce jakéhokoli sirupu (nemusí být)
Jak na to?
Sójové boby namočte do vody alespoň na 12 hodin. Poté vodu slijte a boby propláchněte čistou vodou, šoupněte je do mixéru a zalijte asi 3 hrnky (750ml) vody. Mixujte, dokud směs nebude skoro hladká.
Směs přeceďte přes plátno nebo jemný cedník a přelijte do kastrůlku. Přidejte zbytek vody (1 hrnek – 250ml), plotnu zapněte na vysokou teplotu a přiveďte k varu. Promíchejte a seberte vzniklou pěnu. Ztlumte teplotu a za občasného promíchání vařte asi 20 minut. Poté nechte vychladnout a pokud chcete, přidejte vanilku, rozinky nebo sirup. Pokud je to potřeba, mléko znovu promixujte.
V uzavřené lahvi mléko v lednici vydrží asi 5 dní.
Vyrábíte si rostlinná mléka? Které byste ochutnali nejraději?
Nezapomeňte nás sledovat na našich sociálních sítích, Facebooku a Instagramu. Ať vám neutečou další skvělé návody a tipy. A určitě prozkoumejte i náš nový ekokozí receptář!