Popis
Charakteristika
- Termofilní kultura STI - 12 (původní obchodní název STM-5, jedná se o totožnou kulturu)
- Sýrařské kultury slouží k úpravě mikrobiálního života mléka a sýrů.
- Kultura se přidává při výrobě všech druhů sýrů, přidává se kvůli chuti, konzistenci a zajišťuje namnožení žádaných mikroorganismů tak, aby sýr mohl prokysat a následně zrát.
- Kultura se přidává jak do pasterovaného tak do nepasterovaného mléka.
Použití
- Termofilní sýrařská kultura, používá se na výrobu sýrů, vhodná zejména na vysokodohřívané sýru (parmazán, ementál). Tato kultura se používá na výrobu mozzarely.
- Touto kulturou můžete nahradit v receptech kulturu Delta - jedná se o totožné složení kultury.
- Kultura se používá zejména v pařených sýrech např. Mozzarella a sýry na pizzu.
- Kultura se může použít samostatně nebo v kombinaci s dalšími kulturami mléčného kysání, např. Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus a Lactobacillus helveticus.
Návod na použití
- Kulturu vyjměte z mrazničky těsně před použitím.
- Vydezinfikujte vršek sáčku chlorem. Otevřete sáček a vysypte lyofilizované granule přímo do pasterizovaného mléka za pomalého míchaní.
- Pro rovnoměrné rozptýlení kultury míchejte 10-15 minut.
- Doporučená inkubační teplota je 35-45°C.
- Více informací týkajících se specifických aplikací naleznete v našich technických brožurách a doporučených recepturách.
Složení
- Streptococcus thermophilus
Jak na to
kulturu v zavřeném sáčku rozdrťte, třeba válečkem na nudle, poté protřepte, aby se uvnitř co nejlépe promíchala jednotlivá zrníčka. Těsně před použitím vytáhněte z mrazničky – NEROZMRAZOVAT – a co nejsterilnější lžičkou odeberte požadované množství, hned poté pytlík co nejlépe uzavřete a dejte ihned zpět do mrazničky. Odebranou dávku rozmíchejte v trošce mléka a přidejte do pasteru s mlékem. Po přidání nechte kulturu prokysat 30 – 60 minut – záleží na typu sýru. Kultura je termofilní – teplotní rozmezí 38 – 55st..C. Váha samotného sáčku bez obsahu je 8,5 g . Dávkování – obsah sáčku je na 500-1000l. Uchovávat v mrazáku.